lauantai 28. toukokuuta 2022

Solar power extravaganza

Kattovoimala

Pistin sit hankkien aurinkovoimalan omalle katolle.

Piti tulla 12 paneelia mutta katolle sopi lopulta vain 10: kaksi viiden paneelin riviä. Kattoikkuna katkaisi rivin ikävästi, ja sitten olikin jo naapurin hallitsema osa kattoa vastassa.

Invertteri on Sofar 4.4 KTL-X ja paneeleina saavat luvan toimia Canadian Solar 370W paneeli. Teoreettinen kokonaiskapasiteetti on siis 3.7kW. 

Tampereen sähkölaitos ostaa ylijäämäsähköni ja vähentää seuraavasta/seuraavista laskuistani sen mitä olen heille tuottanut. Marginaalia ottavat 0.3c/kWh ja hinta on muutoin spot-hinta.

Kaksi paneelia jäi siis yli, ja ne tekisi kuitenkin mieli ottaa vielä mukaan. Ehkä pistän ne seinälle, ehkä mikroinvertterin tai parin kanssa.

Sellainen pikku ongelma on että puoleen päivään asti pari isoa puuta antaa pahasti varjoa, erityisesti kahdelle itäisimmälle paneelille. Hankin kaksi kappaletta Tigo4A0-optimoijia, josko varustaisi nuo laitimmaiset paneelit niillä. Enää tarvii laittaa ne paikalleen. Prkl.

Mikrovoimala

Askartelin sitten huvikseni myös toisen aurinkovoimalan, mutta pikkaisen paljon pienemmän.
Tämän voimalan kasasin Motonetistä ostettuun työkalusalkkuun, jonne laitoin Victron 75/15 lataussäätimen, Victron 24/12|20 jännitteenmuuntimen, satunnaisen 24/230V halvan invertterin, yhden kappaleen jännitenäytöllisiä tupla-USB-töpseleitä 24V puolelle ja toisen samanlaisen 12V puolelle. Lisäksi laitteeseen tulee vielä ainakin 12V tupakansytytinliitältä.
Akkuina on tässä vaiheessa suunnilleen halvimmat 64Ah auton starttiakut mitä Motonetistä löysin ja paneelina on joko Heckert 315W tai .. Onkohan se myös Heckert mutta uudempi ja isompi. Täydennän ja korjaan kun muistan.
Että miksikö?
Ihan huvin vuoksi. Ja sen vuoksi että olisihan se kiva että olisi edes jonkin verran 5, 12, 24 ja 230 volttista sähköä jos sitä ei jonakin hetkenä saakaan seinästä.
Tätä varten shoppasin ClasOhlsonilta 2 kappaletta 50W paneeleita (Tuotenro 36-8108) jotka sitten johdotin ja liitin mikrovoimalaan. Näin vapautui isot paneelit Korpivoimalaa varten

Pikkuvoimala

Mainitsin että piti tulla 12 paneelia mutta katolle sopi vain 10. Hankin niitä varten Hoymiles HM-700 mikroinvertterin ja mikroinvertteri ja paneelit ovat nyt koekäytössä kunnes saan ne tuohon parvekkeen ulkolaidalle. Kyllä sieltä rokkenrollia irtoaa, niistäkin. Parempi että ovat oikeissa töissä eivätkä varastossa pölyttymässä.
Mikroinvertteri siis syöttää vain yhteen vaiheeseen, ja tällä kertaa kyseessä on vaihe 2. Graafit näyttävät kivasti että vaiheessa 2 on satoja watteja enemmän syöttöä verkon suuntaan kuin ykkösessä ja kolmosessa.
Eli Sofar Solar invertteri tuuttaa tavaraa vaiheisiin 1,2 ja 3, ja tämän lisäksi tuo HM-700 syöttää vaiheeseen 2.
Enää tarvitsee laittaa nämä kiinteästi parvekkeen laitaan.


Korpivoimala

Minulle on kertynyt nurkkiin pari täysikokoista paneelia joilla on ruokittu tuota pientä off-grid - voimalaa. Taidan hankkia off-gridiä varten pari 50W paneelia. Paljon helpompi siirrellä ja sijoitella. Josko hankkisin vaikka Hoymiles HM-1500 mikron ja pistäisin sen maaseuturesidenssin katolle noiden kahden extrapaneelin kanssa. Lisänä on sekin rikka rokassa.
Jos eli kun nyt pistää kaksi täyskokoista paneelia neljän paneelin mikroinvertteriin, voi halutessa laittaa pari paneelia lisää. Ja kun vaihenetotus tulee lopulta maaseudullekin, ei sillä ole enää niin paljoa väliä missä vaiheessa on kulutusta ja missä vaiheessa on syöttöä.
Edit: Tilasin HM-1500 mikroinvertterin. Jospa sen pistäisi Korpeen katolle noiden kahden sattumapaneelin kanssa. (ebay.de, 400 euroa mikro + verot  + rahdit). Pitänee hankkia vielä alu-profiilia ja kiinnikkeitä, pistää katolle ja sit se ikävin ... eli tilata sähkäri kytkemään voimala)


Lasketaanpa


Paneeli 1: Nolla euroa
Paneeli 2: Nolla euroa
Invertteri: EUR 389.90
Invertterin rahti: EUR 9.90

Profiilit: 90 euroa
Profiilien jatkopalat: 11,60 euroa (2.90 e kappale, Orima @ K-rauta)
Jatkopalojen rahti: 6 euroa 


Shelly Plus 1PM mittausta varten:  45.61 €
Shelly rahti (arvio): EUR 10
AC-suojakatkaisin: ?
AP9-kotelo: ?
suojaputket: ?

1 x PV-kattokiinnike Orima ruuvipussi huopa-/profiilipeltikatto  (12,90 €)
6 x PV-kattokiinnike Orima Easy Rail profiilipelti/huopa (6,90 €)
1 x Aurinkopaneelin päätykiinnike Orima Easy Rail 30-40mm musta 8kpl  (27,90 €)
Tuotteet yhteensä (82,20 €)
Toimituskulut (15,90 €)
Alv. 24% (18,99 €)
Tilaus yhteensä (sis. alv.) 98,10 €

Tähän mennessä rahaa on mennyt 400 + 90 + 17 + 45 + 10 + 98 = 660 euroa eikä yhtään mitään ole vielä asennettu minnekään. Lähtöoletuksena "paneelit nolla euroa" vielä hieman vääristää laskuja, kun se ei tarkkaan ottaen pidä paikkansa.


Yleisesti

On sellainen pieni jännä juttu että Suomessa, jos laitat eri valmistajan liittimet paneelin johdotukseen, galaksi räjähtää. Muualla päin maailmaa ei tällaista taideta olla havaittu. Ongelma on siinä että jos on vaikka mikroinvertteri jossa on valmistajan X liittimet, pitäisi sitten johto jatkua saman valmistajan liittimillä ja niitä ei oikein ole olemassa eikä saa mistään. Tätä oli joku muukin (Kyösti) noitunut ja kysynyt asiaa TUKESilta. Tukes vastasi: 

Tukesin luettelon S10 2023 mukaisesti standardin painoksen vaihtuessa voidaan menetellä seuraavasti:
”Standardin tai sen painoksen vaihtuessa sähköturvallisuusviranomainen päivittää standardiluettelon. Luettelon päivityshetkellä rakenteilla oleva sähkölaitteisto voidaan rakentaa valmiiksi ja ottaa käyttöön edellisen standardin mukaisena kolmen vuoden kuluessa päivityksestä"
Tälläisen vastauksen sain Tukesilta.

Tämän vastauksen perusteella jatkan Korpivoimalan ja Pikkuvoimalan kanssa vuoden 2022 standardien kanssa, enkä liikaa mieti koko asiaa. Kummankin rakentaminen on alkanut 2022 mm. invertterin hankinnalla.




Linkit oman muistin tueksi

Sähköt mulla siirtää Caruna Espoo: https://energiaseuranta.caruna.fi/mobile/?origin=mobile#/tracking

Voimalan tiedot näyttää minulle Solarman: https://home.solarmanpv.com/plant/infos/data

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti