sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Yleisluontoinen ongelma. Ratkaisu vaan on hakusessa.

Tuolla facebookin "Sähkömenopelit DIY" - ryhmässä mainitsin, että:

Frendille kävi vähän ikävästi. Hänelle jäi DIY-sähkömenopeliin"virrat päälle" pidemmäksi aikaa ja se tuhosi akut. Ja kuten palstan väki tietää, kyse ei ole ihan pienestä harmista.Tuleeko mieleen jotain ajatusta siitä millä tuollaisen katastrofin voisi estää, automaattisesti?Eli pulikka-vinkutin joka katkaisisi sähköt kertakaikkiaan, jos akuston jännite laskee alle määrätyn raja-arvon. Palautuminen sitten ... Eh, sanotaan, että "manuaalisesti".
Kävi ilmi että ainakin kaksi muutakin onnekasta oli törmännyt samaan ongelmaan. Akut maksavat joka tapauksessa ihan hitosti, ja akuston tuhoaminen on joka tapauksessa kallis paukku.

Eräälle oli ilmeisesti veneessä jäänyt akusto latautumatta ja suojaamatta kun BMS:ää oli epäilty vialliseksi ja se oli poistettu pelistä.

Kunnon (lue: kallis) BMS toki suojaa tällaiselta ongelmalta. Kun BMS:n läpi kannetaan sekä akuston latauksen ja akuston purun virta, voi BMS katkaista kulutuksen kun yhdenkin kennon jännite laskee alle jonkun rajan. 

Onhan minullakin BMS tuossa Cagivassa, mutta se on vain latauspuolella. Jos vehkeeseen jää virrat päälle kohtuuttoman pitkäksi aikaa, akut ... kuolevat.

Itse asiassa, CellLog-mittarit syövät nekin sähköä, joten vaikka "virrat" katkaisikin, akut ... kuolevat.

Tämä tällainen siis minulla: https://www.ebay.com/itm/172835127092

Nyt vaan jos BMS on halpa, se saattaa kestää vaikkapa 40A läpikulkevaa virtaa, ja se tarkoittaa että kulutusta ei vaan voi siitä läpi viedä, jos se on vaikka 200 tai 300 ampeeria.

BMS joka kestää satoja ampeereja, maksaa sitten ihan määrän rahaa kuin tuollainen halpis.

Mitä kaipaisin, olisi purkki, jolla olisi seuraavat ominaisuudet:
- asetettava alaraja terminaalien väliselle jännitteelle

- jonka jälkeen purkki potkaisee tuolin itsensä alta ja katkaisee päävirtapiirin
- normaalilla toiminta-alueella purkki ei saa kuluttaa paljoa sähköä
- virran katkaisun jälkeen purkki ei saa kuluttaa ollenkaan sähköä
- halpa pitäis olla ja 
- hyvä
- ja kestää suuruusluokkaa 60 volttia ja 300 ampeeria. mielummin tietty enemmän.

Akut tietty tyhjenevät itsekseenkin aikaa myöten. Toisin kuin lyijyakuilla, litium-teknologialla tämä tosin kestää parhaimmillaan vuosia. Lyijyakut, reppanat, kuolevat paljon nopeammin.

Vaan milläpä tuon omatekoisen ongelman ratkaisisi? Manuaalinen päävirtakatkaisija olisi tietty hieno homma, mutta sitten sen kerran kun siihen luottaa ja sen unohtaa kytkeä OFF-asentoon, "se oli siinä sitten".

Kuvittelen, että releet ja kontaktorit kuluttavat sähköä ollakseen joko "on" tai "off", ja muutenkin tuon kokoluokan palikat maksavat hunajaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti