maanantai 16. heinäkuuta 2018

Reissussa taas

Tähän tulee enemmän tekstiä, mutta näin paikanpitäjäksi.
R1100GS:n ja vaimon kanssa.

Aamu nolla: Espoo

Tavoitteet korkealla: Dipata varpaat Lago di Gardaan ja jos muutaman vuoren näkisi matkan varrella niin sepä olisi kiva. Motskari sai uuden eturenkaan kuluneen tilalle just edellisenä päivänä ennen lähtöä. Öljyt ja muut liemet on vaihdettu, samoin kuin jarrupalat ja -letkut. Kaikki pelaa, ei kun baanalle!

Ilta 1: Bauska - Rixwell, noin 400 kilometriä

Takana normaali ajopäivä ilman muuta kuin kilometrien keräämistä.  Taas muistetaan miksi oikeastaan mikä tahansa muu vaihtoehto on miellyttävämpi kuin Via Baltica. Latvian ja Liettuan loputtomat pellot vievät tajun.
Rixwellissä kävin joskus ohimennen hammaslääkärissä poistamassa hammaskivet, kun paikka ei ollut ihan vielä sellainen kuin nykyään. Hotelli, joka nykyään tunnetaan nimellä Rixwell taisi myös olla suunnilleen ensimmäisiä hotelleja missä tuli bunkattua ulkomaan motskarimatkalla, joskus 1999 tai niillämain.  Paitsi että olinpa tainnut Venäjällä käydä ennen sitä ja siellä useamman yön viettää mitä oudoimmissa paikoissa.

Ilta 2: Bielsk Podlaski - Unibus, noin 480 kilometriä

Ei jääty Augustowiin niinkuin tapana on ollut, kun kerran pyörä kulki ja matkaajien perseet kestivät. Vaan eipä tuo BP vielä kovin kaukana ole. Puola on julmetun iso paikka.

Ilta 3: Tylawa - tienvarsimotelli Hotel Restauracja Domenico, noin 470 kilometriä

Tylawassa ei oikein ollut illalla tunnelma katossa kun BMW tuntui täristävän ja kuski fiilisteli että saattaapa olla kardaani hajoamassa. Vettäkin oli satanut pitkin päivää ja kuuma oli ja nahkea olo yltä ja päältä ja sisältä. Domenicossa nukuin yhden yön viime vuonna (2017) kun olin palailemassa Liberlandista, Kroatian ja Serbian välistä. Muistin että Domenico on kätevässä kohdassa ja majoittaa ja ravitsee matkaajat kohtuullista korvausta vastaan. No niin kävi nytkin, ei mitään valittamista.

Ilta 4:Krakova . Aparthotel Oberza, noin 220 kilometriä

Isosti nettiä tuli surffattua ja kommunikoitua Kosicen BMW-huollon kanssa ja googlea käytettyä ja löydettyä "Local Moto Spot" Krakowan läheltä. Päätimme käydä näyttämässä BMW:tä siellä, eikä lähteä jatkamaan jääräpäisesti kohti etelää. Nuori pitkätukka pitää paikkaa Local Moto Spot ja niin huimaa kuin se onkin, "kardaanin" värinät tasoittuivat imukurkkujen balansoinnilla. Jos etelä-Puolassa on jollakulla motskarimatkaajalla ongelmia, saattaa täältä löytyä ratkaisu. Tai jos ei ratkaisua, ainakin paikallistuntemusta ja muuta apua. Paikka on hieman haastava löytää, mutta osoite pitää kyllä paikkansa.


Ilta 5:Krakova - Aparthotel Oberza, tasan nolla kilometriä

Ei sitten tehnyt mieli lähteä jatkamaan matkaa minnekään kun oli ressattu sen "kardaanin" kanssa ja piti miettiä että mitäs sitä sitten ja Krakova nyt kuitenkin on Krakova joten turisteltiin päivä pitkin kaupunkia. 12+ kilometriä kävelyä, turistiruokaa ja turistijuomaa ja sen sellaista. Vettä tuli ja linnoitus nähtiin ja jopa ostoskeskus.

Ilta 6: Mariazell - Gasthof zum Jägerwirt, noin 650 kilometriä

Krakovasta lähdettiin kohti länttä. Oli asetettu uudeksi tavoitteeksi käydä Mercedes-Benz - museossa Stuttgartissa. Länteen on pitkä matka eikä Stuttgartiin näillä perseillä päivässä ajeta, joten etsittiin satunnainen pikkukylä muualta kuin ison tien vierestä, toiveena nähdä vähän mäkiä ja mutkateitä. Nähtiin. Hyvä oli valinta. Sen verran myöhään oltiin liikkeellä, että vain gastarbeitare-taustaista valmispohjaan tehtyä pizzaa oli tarjolla. Teki just hyvää.
Napsahti nopeusmittarin vaijeri poikki tänään, suunnilleen Bratislavan kohdalla. Uutta vaijeria ei sitten kovin helposti saatukaan.

Ilta 7: "Augsburg" - Best Western 14 km keskustasta, noin 460 kilometriä

Kuuma päivä autobaanalla.
Juu oli ollut puhetta ettei tienvarsihotelleja käytetä. Katsoin väärin tämän Best Western - hotellin sijainnin Augsburgin keskustasta ja löysimme itsemme ... tienvarsihotellista. Lentokentän ja autobaanan vierestä. Ei ilmastointia joten kuuma oli ja pakko avata ikkuna yöllä. Sen verran paha jatkuva meteli että oli pakko sulkea ikkuna. Ei hyvä mitenkään.

Ilta 8: Stuttgart - Gasthof Traube, noin 170 kilometriä

Eipä tarvinnut palella Stuttgartissakaan. Silti reippaina kävelimme hotellilta Mercedes-Benz - museolle ja ahkeroimme museon läpi. Takaisin tullessa kävimme tutustumassa Stuttgartin keskustan vilinään. Oli jonkinlainen merenelävä-juhla käynnissä. Iso tori täynnä juomaa ja ruokaa, lähinnä meren eläviä. Ja näin iloisten ihmisten joukkoon jotkut tykkäävät ajaa kuorma-autoilla.

Ilta 9: Braunlage - Design Hotel Viktoria, noin 460 kilometriä

Tehtiin vähän vastaava kuin mitä tehtiin Mariazellin kanssa, eli valkattiin "keskeltä ei mitään" kylä ja sieltä sitten hotelli. Hyvä veto. Tosi söpö hotelli, tosi söpö kylä ja tosi söpöt mutkatiet metsäisessä vuoristossa. Jos nyt jotain on tässä reissussa oppinut, niin että tämä taitaa olla toimiva konsti löytää söpöjä paikkoja.

Ilta 10: Hampuri - Dorint Hotel Hamburg-Eppendorf, noin 270 kilometriä

Hampuriinhan siis emme olleet aikaissa mennä ollenkaan, vaan eipä näitä aina voi itse valita.
Suunnilleen Hampurin korkeudella A1-autobaanalla oli pätkä betonitietä. Ihmettelin kuinka pyörän perä vähän tuntuu hassulta, mutta muistin sitten että sellaista se joskus on betonilaattojen päällä. Betonilaatat loppuivat, asvaltti alkoi, mut hassuus jatkui.
Seuraavan hätäpuhelimen kohdalle parkkiin pois liikenteen tieltä. Takarenkaasta olivat ilmat kateissa ja muutaman nappulan reuna oli revennyt niin että kankaat näkyvät.
Pakkohan se oli yrittää päästä motarilta pois, eli pullollinen Green Slimeä (renkaanpaikkausaine) sisään ja paineita kolmen CO2-pullon verran. Muuten hyvä mutta ei auttanut, rengas oli hetken kuluttua tasan yhtä tyhjä kuin aiemmin.
Soitin autoliittoon, kun olen jäsen. Sain tiedon / muistutuksen, että ulkomailla hinausta ei makseta yli 15-vuotiaille ajoneuvoille. BMW on vasta 20 vuotias, joten jouduimme tyytymään siihen että autoliitto kommunikoi ADACille joka pistää viestin hinaajakumppanilleen joka noutaa meidät ja toimittaa korjaamolle.
No pieleenhän se meni. Jossain välissä BMW muuttui moottoripyörästä autoksi, joten hinausauto toimitti meidät BMW-autohuoltoon, josta ei ollut muuta apua kuin kylmää vettä ja istumapaikka.
Yritin AL:n kautta järjestää jatkokuljetusta, mutta ainoa puhelu, jonka sain läpi, katkesi kesken kaiken ja siitä eteenpäin linjat olivat varattuja.
BMW-autoliikkeen työntekijät järkkäsivät sitten hinausauton joka vei meidät BMW-moottoripyörähuoltoon. Kaikki muuten hyvin

Ilta 11: Kööpenhamina - Wakeup Copenhagen, noin 340 kilometriä

Erikoinen hotelli. Tarjoaa majoituspalvelua teollisessa mittakaavassa. Huone ylimmässä (12.) kerroksessa, ikkunat kahteen suuntaan.
Olin poiminut huoltsikalta pari tölkkiä olutta iltapalaksi. Purkin kyljestä erotin "stark" mutten prosentteja. Toisen purkin loppupuolella kävi ilmi että prosentteja on 10.5. On liian pienellä tekstillä prosentit. Vaadin päiviä ja pekkaa toimenpiteisiin.

Ilta 12: Norrköping - Comfort Hotel Norrköping, noin 610 kilometriä

Kamat kantoon ja kohti Ruotsia. Sillan yli, tunnelia pitkin. Ystadissa sushi-lounasta ja sitten itärannikkoa pitkin pohjoiseen. Ressaavaa ajaa ilman nopeusmittaria. GPS:stä periaatteessa näkee oikean nopeuden, mutta se ei ole koko ajan ajan tasalla ja kierroslukumittarista katsominen on hieman hankalaa. Tutkia oli vähän väliä: ei sillä tarkalla nopeudella muuten niin väliä.
Iltapalaksi MAX-ketjun hampurilainen ja unta palloon.

Ilta 13: Tukholma - Tallink Silja Silja Symphony, noin 160 kilometriä

No tottakai oli taas vaihtunut moottoripyörä autoksi jossain ATK:n syövereissä. Hyvittivät "silja-seteleillä" erotuksen, joka oli 32 euroa. Kannatti selvittää asia.
Rauhallista kyytiä meren yli Helsinkiin.

Ilta 14: Espoo - oma peti, noin 20 kilometriä

Viimeiset kilometrit sujuivat ilman navigaattorin apua.

Mitäpäs nyt sitten. Nopeusmittari ei ole toiminut Bratislavan jälkeen. Mittarista puuttuu siis noin XXX kilometriä. Ei voi minkään.

"BMW" ei siis pysty toimittamaan vaijeria. Onneksi joku muu pystyy. Vaihtoehtoja on jopa useita.

https://www.online-teile.com/bmw-motorrad-ersatzteile/index.php?language=en

https://www.motobins.co.uk/?nomobile

https://www.motorworks.co.uk/vlive/Shop/Parts.php?T=2&NU=15&M=30

https://www.ebay.de/itm/Tachowelle-fur-BMW-R-1100-GS-R-1150-GS-R-850-GS-Triumph-America-865-Bonneville/332015270578?fits=DEM_Make%3ABMW%7CDEM_Submodel%3AGS&hash=item4d4da6fab2%3Ag%3ASikAAOSwVpRbN1Nl

ja jos mikään muu ei auta, niin

https://www.palanto.fi/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti